Ποτέ πριν τόση βία. Παντού…

Tης Μαρίας Κοζάκου.

Δεν ξέρω τι έχει συμβεί με τους ανθρώπους. Τόση βία και τόση αδιαφορία, τόσος εγωκεντρισμός και τσιγκουνιά αισθημάτων. Τέτοια ιδεοληπτική προσέγγιση ακόμα και των πιο μικρών πραγμάτων. Και τελικά βία.

Βία στα λόγια, βία στα βλέμματα, βία στις συμπεριφορές.

Κατανοώ ότι η βία έρχεται ως αποτέλεσμα του φόβου και της ανασφάλειας. Κατανοώ ότι τελικά ο «βίαιος» ίσως θέλει τη βοήθειά μου. Κατανοώ ότι, εγώ που φοβάμαι αλλά δεν καταφεύγω στη βία, μπορώ να βοηθήσω. Κατανοώ ότι έχουν περάσει πλέον πολλά χρόνια φόβου και αβεβαιότητας σε συλλογικό επίπεδο και οι ατομικές αντιστάσεις μας κάμπτονται.

Παρατηρώ ότι οι πλέον βίαιοι είναι οι πλέον ανασφαλείς. Οι λιγότερο ικανοί, με τα λιγότερα ταλέντα,  οι λιγότερο θωρακισμένοι. Οι βίαιοι είναι οι πιο φοβικοί. Οι βίαιοι είναι οι ευεργετηθέντες ή εκείνοι που δεν έχουν προσπαθήσει αρκετά για τις «κατακτήσεις» τους. Οι βίαιοι είναι οι πιο συμπλεγματικοί. Οι βίαιοι είναι τα αποτελέσματα της μετριοκρατίας.

Αντιλαμβάνονται ότι υπολείπονται και δεν το συγχωρούν ούτε στον εαυτό τους, ούτε στους καλύτερους, ούτε σε αυτούς που νομίζουν ότι είναι καλύτεροί τους. Και γίνονται ακόμα πιο βίαιοι.

Στα χρόνια που θυμάμαι να παρατηρώ τους ανθρώπους, τα περισσότερα δε σε χώρους επαγγελματικούς, δεν έχω εισπράξει/παρατηρήσει ποτέ πριν τόση βία. Άμεση, ευθεία, ακατέργαστη, γνήσια. Δεν ξέρω τι να κάνω απέναντι στην αισθητική και τη βία των πολάκηδων, το bullying των ερασιτεχνών και ανεπαρκών διευθυντών, των πρόσκαιρων επηρμένων αρχηγών, των αμόρφωτων και αυτοκαταστροφικών πρωθυπουργών, των καμπουριασμένων εμπνεύσεων, των εμμονικών παρασκηνίων.

Δεν ξέρω τι να κάνω απέναντι σε αυτή τη βία. Την ωμή.

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s