Μοιάζει να παραβιάζει ανοιχτές θύρες η είδηση ότι ζητείται από την Apple να ερευνήσει ενδελεχώς το ενδεχόμενο να είναι εθιστικά τα iPhones για τα παιδιά, καθώς είναι κοινός τόπος ότι όχι μόνο μικροί αλλά και μεγάλοι ξεχνιούνται με ένα κινητό.
Αυτό που… καινοτομεί είναι ότι το αίτημα για τη διεξαγωγή της έρευνας διατύπωσαν δύο εταιρίες που είναι σημαντικοί μέτοχοι της Apple και ελέγχουν μαζί, περίπου 2 δισ. δολάρια της εταιρίας.
Oι εταιρείες Jana Partners και CalSTRS (που είναι ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία καθηγητών δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Καλιφόρνια από το 1913) σε ανοιχτή επιστολή τους προς την Apple επικαλούνται μια σειρά ανεξάρτητων ερευνών σύμφωνα με τις οποίες τα “έξυπνα κινητά” συμβάλλουν στην ανάπτυξη κατάθλιψης στα παιδιά, ίσως και αυτοκτονικών τάσεων, ενώ δείχνουν να έχουν επηρεάσει σημαντικά τις μαθησιακές επιδόσεις των παιδιών. Στόχος των δύο εταιριών – ακτιβιστών είναι να ληφθεί η ανώτατη δυνατή πρόνοια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης από την Apple, προκειμένου να ερευνηθεί πόσο εθιστικά μπορεί να γίνουν τα iPhones για τα πιτσιρίκια.
Οι μέτοχοι επικαλούνται ψυχολόγους, ψυχιάτρους, έρευνες, βιβλία και μελέτες και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Μια μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα από το Κέντρο για τα Μέσα και την Παιδική Υγεία και το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα διαπίστωσε ότι το 67% των 2.300 εκπαιδευτικών που ερωτήθηκαν παρατήρησε ότι η ικανότητα των παιδιών να συγκεντρώνονται στις υποχρειώσεις τους μέσα στην τάξη έχει μειωθεί κατά 75%. Τα τελευταία 3 έως 5 χρόνια που οι προσωπικές τεχνολογίες εισήλθαν στην τάξη, το 90% δήλωσε ότι ο αριθμός των μαθητών με συναισθηματικές δυσκολίες έχει αυξηθεί και το 86% δήλωσε ότι είναι αυξητική η πορεία και των μαθητών με κοινωνικές δυσλειτουργίες. Μια έρευνα του Καθηγητή Twenge δείχνει ότι οι Αμερικανοί έφηβοι που περνούν 3 ώρες την ημέρα ή και περισσότερο σε ηλεκτρονικές συσκευές είναι 35% πιο πιθανό να παρουσιάσουν αυτοκτονική τάση, ενά ποσοστό που εκτοξεύεται στο 71% αν οι ώρες που δαπανά ένα παιδί με τη συσκευή του, ξεπερνούν τις 5. Σε άλλη έρευνα που επικαλείται η επιστολή, αναφέρεται ότι γυμνασιόπαιδα με αυξημένη χρήση συσκευών έχουν 27% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη.
” Για να είμαστε σαφείς, δεν υποστηρίζουμε μια προσέγγιση του “καθόλου ή τίποτα”. Ενώ οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων ποικίλλουν, φαίνεται ότι υπάρχει μια συναίνεση στο ότι ο στόχος για τους γονείς θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της βέλτιστης ανάπτυξης της πρόσβασης σε όσα προσφέρουν οι κινητές συσκευές.
Ενώ αυτές οι μελέτες (και η κοινή λογική) υποδηλώνουν ότι απαιτείται μια ισορροπημένη προσέγγιση, επισημαίνουμε ότι η σημερινή περιορισμένη σειρά γονικών ελέγχων της Apple υπαγορεύει μια διττή προσέγγιση, με τις γονικές επιλογές να περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό είτε στο κλείσιμο είτε στην πλήρη πρόσβαση σε διάφορα εργαλεία και λειτουργίες”.
Στην επιστολή ζητείται μια σειρά από απτές πρωτοβουλίες εκ μέρους της Apple: Επιτροπή Ειδικώνπου θα επιληφθεί του θέματος, Ερευνες αναξάρτητες αλλά και σε συνεργασία, Νέα Εργαλεία και Επιλογές, Εκπαίδευση ειδικά προς τους γονείς και Λογοδοσία με την πρόσληψη ενός ειδικού που θα παρακολουθεί το θέμα και θα ενημερώνει για τις εξελίξεις.
I have been a Media/Communication Professional for over 25 years, working
in diverse but complementary areas. Today I am the Head of Radio 2, ERT, and a member of the EBU (European Broadcasting Union) Radio Committee. From the beginning of the "digital era", I
have worked as Chief Editor in major websites, as a content manager as well,
and I have been providing expert advice on Social Media Strategy. For the last five
years, I have been the Chief Editor of JAJ (Journalists about Journalism) and of
the MLI (Media Literacy Institute). We try to promote Media & News Literacy
and the views of Greek and foreign journalists and researchers on any aspects
related to journalism, (dis)information, democracy, and propaganda - and we
promote the fundamental right of citizens to be self-aware when they interact
with the media. I also represented my country in the creation of the
“European Media Literacy Toolkit for Newsrooms”, by GEN (Global Editors
Network), European Federation of Journalists, powered by the European
Commission (Brussels White Paper). I also work for the Greek Broadcasting
Corporation (ERT). As a member of the Communication Office, I have
organized major events such as National Election Debates, and the company’s
participation in international events and I always participate in the creative
teams of major Corporate Initiatives. Due to my participation in major EBU
events (European Broadcasting Union), I have developed close relations with
most of the European Public Broadcasters and retain contact with journalists
and professionals from more than 45 European countries. I have been
teaching Radio and New Journalism in Colleges for the past ten years. My
voice is widely used in commercials, trailers, and narrations, as well as in the
Eurovision Song Contest commentating since 2006, either alone or with Giorgos Kapoutzidis.
I host a daily morning radio show that has been running for the last 21 years
in the prime zone (ERT)
H Μαρία Κοζάκου είναι Δημοσιογράφος με σπουδές στην Επικοινωνία και ΜΜΕ και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ποιοτική Δημοσιογραφία και τις Νέες Τεχνολογίες. Έχει εξειδικευθεί στο ραδιόφωνο σε μια πορεία που ξεκινά από το 1997, σε ιδιωτικά ραδιόφωνα και, από το 2001, στην ΕΡΤ. Σήμερα, είναι η Διευθύντρια του ιστορικού Δεύτερου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Από το 2021 είναι μέλος του Radio Committee της EBU. Από την αρχή της “ψηφιακής εποχής” έχει εργαστεί ως συντάκτρια και αρχισυντάκτρια σε websites, όπως στα sites των ραδιοφώνων της ΕΡΤ, ως content manager ιστοσελίδων προσώπων και κάνει consulting εταιριών στο Social Media Strategy. Ταυτόχρονα γράφει σε περιοδικά, ειδικά έντυπα και εφημερίδες, όπως η Ισοτιμία, το Inside, το ΜΕΤΡΟ, το Office, η Αρχιτεκτονική, το πολιτιστικό περιοδικό ΘΕΑΤΗΣ, το πολιτικό περιοδικό ΚΡΑΜΑ. Παρακολουθεί διαχρονικά τις εξελίξεις περί την επικοινωνία και δημοσιογραφία, συμμετέχει σε σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την εκμάθηση των νέων δημοσιογραφικών εργαλείων, έχει μεγάλη εμπειρία σε project management και στις σχέσεις μεγάλων δημοσιογραφικών οργανισμών, αρθρογραφεί για τα τρέχοντα φαινόμενα επικοινωνίας και κυρίως τη σχέση των δημόσιων ΜΜΕ με τη Δημοκρατία, αγαπάει τη θάλασσα, τα gadgets και τα ζώα. Συχνά δίνει τη φωνή της σε διαφημιστικά, trailers και αφηγήσεις.
Προβολή όλων των δημοσιεύσεων από Maria Kozakou