Carte postale από τον Καναδά, «Transistor», 10.04.2020

Κάθε πρωί στο ξεκίνημα της εκπομπής λαμβάνουμε μια καρτ ποστάλ με κάτι ενδιαφέρον που συμβαίνει, μπορεί και πολύ μακριά μας. Χθες πήγαμε στην Κίνα, προχθές στις ΗΠΑ, τη Φινλανδία… Όλες αυτές οι ιστορίες μάς αφορούν, ακόμα και αν κάποιες από αυτές μοιάζουν να συμβαίνουν μακριά μας.

Σήμερα πάμε Καναδά.

καρτ ποσταλ

Την Τρίτη που μας πέρασε ο Justin Trudeau ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση της καναδικής επιχειρηματικότητας σε καιρό ειρήνης. Οι εγχώριες επιχειρήσεις θα διαδραματίσουν πλέον κεντρικό ρόλο στην κατασκευή ιατρικών προμηθειών στο πλαίσιο της προσπάθειας του Καναδά να περιορίσει την πανδημία, τη σημερινή αλλά και να προετοιμαστεί για το αύριο. Πολύ γνωστές εταιρίες όπως η Goose και η Arc’teryx θα παράγουν ιατρικές στολές για το προσωπικό των νοσοκομείων. Ο κατασκευαστής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Linamar θα παράγει 30.000 αναπνευστήρες παράλληλα με άλλους κατασκευαστές. Και η Bauer – μια εταιρία κατασκευής εξοπλισμού χόκεϊ στον πάγο, η οποία ιδρύθηκε στον Καναδά το 1927 και τώρα έχει την έδρα της στις ΗΠΑ – έχει αρχίσει να παράγει προστατευτικές κάσκες προσώπου για το καναδικό ιατρικό προσωπικό.

Η κίνηση αυτή είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τον Trudeau, του οποίου τα ποσοστά αποδοχής από τους Καναδούς έχουν εκτοξευτεί το τελευταίο διάστημα, λόγω του τρόπου που διαχειρίζεται την πανδημία. Είναι όμως αυτή η κίνηση Trudeauκαι μια δήλωση πρόθεσης προς το νότιο γείτονα του και μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του, τις ΗΠΑ;

Την περασμένη εβδομάδα, ο Donald Trump ξεκίνησε μια διπλωματική καταιγίδα μεταξύ Ουάσιγκτον και Οτάβα, επικρίνοντας την εξαγωγή αμερικανικών μασκών στον Καναδά σε μια εποχή που πολλές περιοχές των ΗΠΑ ανέφεραν έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού (για την οποία ορισμένοι κατηγορούσαν τον ίδιο τον Trump). Θυμίζουμε επίσης ότι προ ημερών, ο Τραμπ δέχθηκε μια τεράστια δωρεά τέτοιου υλικού από τον Πούτιν.

Ο Trudeau δεν κάμφθηκε καθόλου, καθιστώντας σαφές στην Ουάσιγκτον ότι το εμπόριο είναι ένας δρόμος αμφίδρομος, ακόμη και σε περίοδο κρίσης. Ενδεχομένως, ο πρωθυπουργός του Καναδά να αποφάσισε να αντιγράψει κανένα κεφάλαιο από το γνωστό εγχειρίδιο του Τραμπ «America First”, Πρώτα η Αμερική, το γνωστό μότο με το οποίο θέλει να λέει ότι κυβερνά την υπερδύναμη, παρότι οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι το πραγματικό μότο, είναι «ΠΡΩΤΑ ΕΓΩ».

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ο Τrudeau, στις σχετικές ανακοινώσεις χρησιμοποίησε τη φράση «Made in Canada». Παρόλο που το «είμαστε όλοι μαζί σε αυτό» έχει γίνει ένα σύνθημα για πολλούς Kαναδούς κατά τη διάρκεια της επιδημίας, αυτό δεν φαίνεται πλέον να ισχύει για τις ΗΠΑ, παρά τους διαχρονικούς και βαθείς εμπορικούς δεσμούς που έχουν οι δύο χώρες. Ο απομονωτισμός του Τραμπ, η συνεχής επίρριψη των ευθυνών πάντα σε κάποιον άλλο για ό,τι συμβαίνει, ίδιον των λαϊκιστών, (μην πάτε μακριά και στην Ελλάδα υπάρχει μικρή μερίδα ανθρώπων που λένε ότι φταίνε τα μνημόνια για την κρίση και όχι το ανάποδο) σε συνδυασμό με τον διατροφικό, εμπορικό ίσως και επιστημονικό εθνικισμό που φαίνεται να αναδύεται από αυτή την πανδημία, δεν ξέρω που θα οδηγήσουν την υπερδύναμη. Η Κίνα έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό πόλεμο δημοσίων σχέσεων άνευ προηγουμένου, το ίδιο και η Ρωσία, αμφότερες με όχι καθεστώτα που δεν τα λες φιλελεύθερα.

Η μοναξιά των ΗΠΑ δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τους Αμερικανούς.

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s