Στην Εσθονία ζούμε ήδη την επόμενη μέρα;

Από την εκπομπή της 29ης Απριλίου με μερικές προσθήκες λόγω επικαιρότητας

Διαγγέλματα, μηνύματα, συνεντεύξεις τύπου, εξειδικεύσεις μέτρων και μια νέα υγειονομική πραγματικότητα που δίνει το ρυθμό, τον βηματισμό και στην κοινωνική μας πραγματικότητα. Είπαμε ότι θα αλλάξουμε πια το σύνθημα και από #ΜένουμεΣπίτι θα το κάνουμε #ΜακριάΚαιΑγαπημένοι, αν και το επίσημο, της πολιτείας είναι #ΜένουμεΑσφαλείς.
Αντιλαμβάνεστε, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι στη νέα υγειονομική πραγματικότητα η προσωπική ευθύνη και καθημερινή συμπεριφορά είναι αυτά που θα κρίνουν την επιτυχία. Και μάλιστα το βάρος αυτής της επιτυχίας θα είναι μεγαλύτερο για τους πολίτες. Ως σήμερα γράφονται διθύραμβοι για την Ελλάδα και πως ισοπέδωσε την καμπύλη, αλλά στην πραγματικότητα η αιτία ήταν τα αδιαπραγμάτευτα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν εγκαίρως και σωστά, σε συνδυασμό με το φόβο από τις εικόνες στην Ιταλία. Τώρα έρχεται το μερίδιο της επιτυχίας που θα αναλάβουμε εμείς οι πολίτες, με την εξατομικευμένη ευθύνη.

καρτ ποσταλ (21)

Δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ το πρώτο ενικό αλλά θα το κάνω κατ’ εξαίρεση. Βρίσκομαι εγκλωβισμένη στην Εσθονία, λόγω της καθήλωσης των αεροπλάνων, ασφαλής και καλά και στέλνω κάθε μέρα τις εκπομπές χάρη στις νέες τεχνολογίες και την τεχνογνωσία που έχουμε.

Εδώ στην Εσθονία, χώρα μέλος της ΕΕ, με 1.4 εκ κατοίκους, η καθημερινότητα μοιάζει με τη νέα υγειονομική καθημερινότητα που θα χρειαστεί όλοι να διάγουμε την επόμενη μέρα. Η χώρα ετέθη μεν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έκλεισαν κάποια καταστήματα στα εμπορικά κέντρα, τέθηκαν περιορισμοί στις μεγάλες συνάξεις κλπ.

Αλλά… δεν περιορίστηκαν οι άνθρωποι σε καραντίνα, ούτε χρειάζεται κωδικός ή χαρτί για να βγεις έξω. Ζητήθηκε μόνο να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων.

Και γίνεται αυτό ακριβώς. Όπου πας… έξω για βάδισμα, στο σούπερ μάρκετ, σε μικρά μαγαζιά. Τα εστιατόρια έμειναν ανοιχτά, αλλά άλλαξαν αμέσως τον τρόπο. Κάθε δύο ή τρία τραπέζια μια παρέα. Τα καφέ έμειναν ανοιχτά, μόνο για take away. Δηλαδή, οι περιορισμοί στην Εσθονία είναι οι εικόνες από το μέλλον στις άλλες χώρες. Έκλεισαν σχολεία, έχουν πολύ σοβαρά οικονομικά ζητήματα, θα χρειαστεί να περισώσουν μια τεράστια ναυτιλιακή που κάνει μεταφορές στη Βαλτική. Επιβάλλεται να φορούν μάσκες σε κλειστούς χώρους οι εργαζόμενοι, στα Super Market υπάρχει αντισηπτικό για τους πελάτες στην είσοδο και την έξοδο, υποχρεωτικά και δεν υπάρχει περίπτωση να μην αλλάξει πεζοδρόμιο κάποιος που σε βλέπει να τον πλησιάζεις ή να μην περιμένει να περάσεις αν ο δρόμος ή ο διάδρομος είναι στενός. Και όλα με ηρεμία. H δε κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατάθηκε ως τις 17 Μαΐου.

To 62% των κρουσμάτων είναι γυναίκες στην Εσθονία
To 62% των κρουσμάτων είναι γυναίκες στην Εσθονία

Όμως η καθημερινότητα των πολιτών συνίσταται στη σωματική αποστασιοποίηση ήδη. Την έχουν και εύκολη εδώ εξάλλου, οι άνθρωποι δεν είναι παράδειγμα επαφής και κοινωνικότητας. Αλλά, αυτό που επελέγη ως μέτρο στην Εσθονία δεν ήταν οι βαρείς περιορισμοί, ούτε η ασφυκτική καραντίνα, ούτε τα πρόστιμα, αλλά μια λογική συναίνεσης, όχι όμως με τη χαλαρότητα της Σουηδίας, καθώς εδώ έκλεισαν τα σχολεία και φαίνεται ότι δεν ανοίξουν πριν το Σεπτέμβριο, ενώ, μόλις ανακοινώθηκε ότι απαγορεύονται και όλες οι πολιτιστικές δράσεις του μικρού καλοκαιριού που έχουν εδώ.

Και ήδη οι άνθρωποι φέρονται όπως θα πρέπει να φερόμαστε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να βρεθεί το φάρμακο ή να κατασκευαστεί το εμβόλιο ΑΝ βρεθεί φυσικά.  Ο προβληματισμός που επικρατεί στην Ελλάδα επικρατεί σε  όλες τις χώρες, σας διαβεβαιώ. Και στη Δανία που άνοιξαν τα σχολεία, δεν πήγαν όλοι. Και εκεί δεν συνυπάρχουν οι παππουδογιαγιάδες με τις οικογένειες, όπως συμβαίνει στις μεσογειακές χώρες.

Όλοι έχουν φόβο. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Τώρα βρισκόμαστε στη δύσκολη φάση. Τώρα είναι που η ατομική ευθύνη της τήρησης της κοινής λογικής, της καθημερινής απόστασης με ένα τρόπο όχι βίαιο και εχθρικό προς το διπλανό μας, με ευγένεια, με γενναιοδωρία θα μετρήσουν για την επιτυχή έκβαση και αυτής της φάσης. Με ηρεμία. Μακάρι να τα καταφέρω… μακάρι να τα καταφέρεις… και τότε θα τα έχουμε καταφέρει.

Η κατάσταση της πανδημίας στην Εσθονία σε real time

 

2 Comments

  1. Ευχαριστώ πολύ για όσα μας ενημερώνετε κάθε μέρα….
    Για εμένα που είμαι 75 και ακούω πάντα ραδιόφωνο επιλεκτικά
    Θα μου άρεσε να ζήσω την
    Κοινωνία μας να είναι πειθαρχημένη όχι από φόβο τιμωρίας η προστίμου αλλά συνειδητά.
    Εύχομαι καλή επάνοδο στην όμορφη χώρα μας με όλα τα τρωτά της .
    Εγώ ζω τώρα στα Χανιά
    Με εκτίμηση
    Αργυρώ Φόρτη

    Sent from my iPhone

    >

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε