Τηλεργασία: ήρθε για να μείνει. Οι εξελίξεις, το μέλλον.

Η πιο ουσιαστική καθημερινή αλλαγή του τελευταίου διαστήματος που ήρθε για να μείνει είναι η τηλεργασία. Στη δημιουργία ενός βασικού οδηγού για την τηλεργασία με ερωταπαντήσεις και διευκρινίσεις σε καίρια ερωτήματα προχώρησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), δεν απευθύνεται μόνο στις Βιομηχανίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και τις μικρές ενώ προτείνει και λύσεις, εργαλεία, προγράμματα. Μια χρήσιμη εισαγωγή για ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και εργαζόμενους.

Στη Βρετανία, οι εργοδότες αναμένεται να κρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους σε καθεστώς τηλεργασίας για αρκετούς μήνες για να αποτρέψουν τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στις εγκαταστάσεις τους. H επιτροπή η οποία συνεργάζεται στενά με συνδικάτα και επικεφαλής εταιρειών για την κατάρτιση σχεδίων για βέλτιστες πρακτικές σε επτά διαφορετικούς τύπους χώρων εργασίας, θα δημοσιεύσει τις συστάσεις της την επόμενη εβδομάδα. Ακόμα και όταν τα γραφεία αρχίσουν να ανοίγουν ξανά μαζικά, πολλοί  αναμένεται να χρησιμοποιούν κυκλικό σύστημα με δύο ομάδες να εναλλάσσονται κάθε εβδομάδα στο γραφείο.  Η κυβέρνηση θα προτείνει  και τα διαλείμματα της εργασίας να είναι κλιμακωτά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, για να αποφευχθεί η συγκέντρωση ατόμων, κάτι που είναι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μεταξύ των  επιχειρήσεων και των συνδικάτων.

Θα αλλάξει η φιλοσοφία των γραφείων  

Πάντως η εφημερίδα Financial Times εκτιμά πως η εργασία σε χώρους γραφείων εισέρχεται σε μια γενικότερη κρίση– όχι μόνο στη Βρετανία.  Αντιμετωπίζοντας μια ξαφνική ανάγκη μείωσης του κόστους, στελέχη αναφέρουν τις τελευταίες ημέρες ότι τα χαρτοφυλάκια ακινήτων τους είναι μια καλή αρχή για εξοικονόμηση, δεδομένης της ευκολίας με την οποία οι εταιρείες τους έχουν προσαρμοστεί στην τηλεργασία.

Μια έρευνα της PwC αυτή την εβδομάδα διαπίστωσε ότι το ένα τέταρτο των εταιριών, σκέφτονται να λιγοστέψουν τα γραφεία τους . «Οι άνθρωποι το συνηθίζουν. Ο σκύλος ή το παιδί που περιπλανιέται στην τηλεδιάσκεψη είναι πλέον κάτι αποδεκτό στην εταιρική φιλοσοφία».  «H τηλεργασία ήρθε για να μείνει» λένε πολλά στελέχη τραπεζών που εκτιμούν πως μερίδα εργαζομένων θα συνεχίσει να δουλεύει από το σπίτι, κάποιες ημέρες την εβδομάδα ενώ στα καταστήματα θα υπάρχουν λιγότεροι καθώς οι συναλλαγές θα γίνονται όλο και περισσότερο ηλεκτρονικά. Κάποια στελέχη λένε πως αν ένα μεγάλο μέρος υπαλλήλων συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι, αυτό θα φέρει κέρδος από το κόστος των γραφείων ή τα έξοδα για ταξίδια που θα γλιτώσουν.  Και στην Ελλάδα πολλές εταιρίες- στέλνουν ερωτηματολόγια σε υπαλλήλους με τα οποία τους ζητούν να επιλέξουν αν θέλουν για ένα διάστημα να εργαστούν από το σπίτι και τι εξοπλισμό χρειάζονται για να το συνεχίσουν να δουλεύουν πιο άνετα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Ο δεύτερος γρίφος είναι η χωροταξία του γραφείου καθώς υπάρχει η ανάγκη κοινωνικής απόστασης που έρχεται κόντρα στο γεγονός πως εδώ και χρόνια η τάση ήταν να συσσωρεύονται περισσότεροι σε μικρότερους χώρους.

Το 74% των εργοδοτών θα διατηρήσει την τηλεργασία και μετά τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με έρευνα της Gartner μεταξύ των οικονομικών διευθυντών επιχειρήσεων ανά τον πλανήτη. Από την έρευνα της Gartner μεταξύ των CFOs προκύπτει ότι η εργασία εξ αποστάσεως είναι ένα παράδειγμα «δημιουργικής εξοικονόμησης κόστους», που αναζητούν οι ανώτεροι οικονομικοί ηγέτες, προκειμένου να αποφευχθούν περικοπές και να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις.  Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί όπου χρειάζεται και το Δικαίωμα στην «εργασία από το σπίτι. Στη Γερμανία μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας Ουμπέρτους Χάιλ εξαγγέλλει νομοσχέδιο, με το οποίο θεσπίζεται η έννομη αξίωση του εργαζόμενου, ενώ πρέπει να λυθούν και κάποια άλλα ζητήματα ασφαλείας προσωπικών δεδομένων αλλά και ασφάλειας της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζόμενων εν ώρα εργασίας. Πάνω απ’ όλα όμως η τηλεργασία προϋποθέτει «μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εργοδοσίας, προϊσταμένων και συναδέλφων».

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s