Γράφει η Μαρία Κοζάκου
Τι θα αλλάξει στα ταξίδια μας στο άμεσο χρονικό διάστημα μετά το πλήγμα στις μεταφορές, αλλά και κατά τη συγκατοίκησή μας με το νέο κορωνοϊό;
- Το roadtrip επιστρέφει
Ακριβώς τη στιγμή που το αυτοκίνητο έμοιαζε να μην έχει μέλλον στα σύγχρονα ταξίδια, φαίνεται ξαφνικά σαν τον πιο σύγχρονο, ασφαλή και υγιεινό τρόπο για διακοπές. Το αυτοκίνητο μάς φέρνει πιο κοντά στα νεανικά roadtrips, ένας τρόπος ταξιδιού που αναμένεται να επιστρέψει, καθώς θα αισθανθούμε πιο ασφαλείς σε ένα περιβάλλον όπου θεωρούμε ότι έχουμε μεγαλύτερο επίπεδο ελέγχου. Εξάλλου, από τη στιγμή που ανοίξουν και τα σύνορα θα είναι πολύ πιο εύκολο να «ανοίξουμε τα φτερά μας» πάνω στους 4 τροχούς, καθώς οι αερομεταφορές θα αργήσουν να ευθυγραμμιστούν με τις ανάγκες αλλά και τις οικονομικές δυνατότητές μας.
- Λιγότερες low budget αερομεταφορές
Οι αερομεταφορές χαμηλού κόστους δεν ήταν ποτέ ένα αγαπημένο χαρακτηριστικό των σύγχρονων ταξιδιών. Σίγουρα αυτά τα στενά 737 ήταν καλά για φθηνά σαββατοκύριακα στο Μιλάνο, αλλά κανείς δεν ήταν ποτέ ενθουσιασμένος για την επιβίβαση σε πτήση με εταιρίες χαμηλού κόστους. Ισως ως το τέλος του 2020 θα έχουμε λιγότερους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους. Αυτό όμως μπορεί να σημαίνει ότι αν μείνουν στο παιχνίδι οι εταιρίες που θα βοηθηθούν από τις κυβερνήσεις (και όσο πιο πλούσια είναι μια χώρα τόσο πιο πολλά μπορεί να δώσει για την εταιρία της χώρας) τόσο πιο περιορισμένος θα είναι ο ανταγωνισμός με τις αυτονόητες συνέπειες.
- Οι αερομεταφορείς με βαρύ όνομα επιστρέφουν
Αυτή η κρίση προσφέρει μια ευκαιρία στους αερομεταφορείς με παράδοση να επανατοποθετηθούν στο αεροπορικό στερέωμα. Ήδη χιλιάδες ταξιδιώτες, όποτε μένουν αποκλεισμένοι σε κάποιον προορισμό για κάποιον λόγο, βλέπουν με μεγάλη ανακούφιση τα φτερά με τα γνώριμα λογότυπα εθνικών αερομεταφορέων να σπεύδουν να τους επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Το ίδιο συνέβη και με την πανδημία του covid19, με αναρίθμητες πτήσεις επαναπατρισμού παγιδευμένων πολιτών σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από αυτές ακριβώς τις εταιρίες. Aλλά και για τους αερομεταφορείς είναι μια τεράστια ευκαιρία να διευρύνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να εφαρμόσουν πρακτικές του τύπου «από το σπίτι πίσω στο σπίτι», διασφαλίζοντας όλη τη διαδρομή της μετακίνησης του πολίτη, από τη στιγμή που βγαίνει από το σπίτι του, μέχρι τη στιγμή που ξαναεπιστρέφει. Ταυτόχρονα βέβαια θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πόσα χρήματα σκοπεύουμε να δαπανήσουμε για ένα τριήμερο στη Νέα Υόρκη, καθώς τέτοιες πολυτέλειες μπορεί να αργήσουν να επιστρέψουν.
- Καθαρές μεταφορά
Οι εταιρίες εκμετάλλευσης σιδηροδρόμων, αεροδρομίων, λεωφορείων θα πρέπει να επενδύσουν πολύ περισσότερα για να διατηρήσουν τα οχήματά τους καθαρά. Δεν θα υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για πλημμελή καθαριότητα Οι επιβάτες δεν θα το ανεχθούν.
- Airbnb
Με το «καλημέρα» το Airbnb δέχθηκε πλήγμα καθώς οι ταξιδιώτες δεν θα βιαστούν να μείνουν στα διαμερίσματα ξένων, τώρα που η υγιεινή είναι στην κορυφή της ατζέντας. Αυτή και μόνο η υποψία οδηγεί ήδη σε πτώση, έστω και μικρή, τα ενοίκια, καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων ήδη πόσο επισφαλές μπορεί να είναι το Airbnb και επιστρέφουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις.
- Πλουραλισμός στις αγορές
Ας ελπίσουμε ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες, τα εμπορικά σήματα πολυτελείας, οι αεροπορικές εταιρείες και οι τουριστικές αρχές έχουν πάρει ένα μάθημα σχετικά με την εμπιστοσύνη σε μια και μόνο αγορά για την πλήρωση δωματίων και την πώληση ρολογιών. Ο Κινέζος τουρίστας δεν πρόκειται να βγει στον κόσμο σύντομα, οπότε όσοι ασχολούνται με την τουριστική βιομηχανία πρέπει να είναι έξυπνοι και να προσελκύουν περισσότερες αγορές.
- Ταξίδια με νόημα
Οι δυτικοί τουρίστες δεν θα βιαστούν να δουν το Σινικό Τείχος ή να αγκαλιάσουν τα πάντα (τα αρκουδάκια) στο Τσενγκντού. Με δεδομένες τις διαδικασίες ελέγχου για κορωνοϊό στα αεροδρόμια, ένα ταξίδι στην Ασία μπορεί να διαρκεί και μια ολόκληρη μέρα.
- Επαγγελματικά ταξίδια
Η μεγάλη εταιρική Εκθεση που προσκαλούσε εκατοντάδες υπαλλήλους στη Νότια Αφρική για μια σύνοδο κορυφής πωλήσεων θα αργήσει να ξαναγίνει. Θα υπάρχει ακόμη ανάγκη να συναντιόμαστε, αλλά θα είναι πιο κοντά στο σπίτι. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, αυτό μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τα ελβετικά, αυστριακά, ιταλικά και γαλλικά αλπικά θέρετρα, καθώς βρίσκονται στο κέντρο της Ηπείρου μας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν πολύ σοβαρό ρόλο και στον corporate τουρισμό, καθώς πάντα αποτελεί ελκυστικό προορισμό για όλους τους Ευρωπαίους, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι δεν είναι «ένα τσιγάρο δρόμος» όπως συμβαίνει στην Κεντρική Ευρώπη με τα γρήγορα τρένα και τους ταχείς δρόμους.
9. Night Life στις ταράτσες
Οι πόλεις που θέλουν να αναζωογονήσουν τους γαστριμαργικούς τους τομείς και να ενθαρρύνουν τα εγχώρια ταξίδια πρέπει να προχωρήσουν στο άνοιγμα των νυχτερινών οικονομιών τους και να αρχίσουν να διατηρούν ανοιχτά ταράτσες και μπαρ. Αυτό δεν είναι δεδομένο στην Ευρώπη. Ήρθε η ώρα να ανοίξουν οι πόλεις το συντομότερο δυνατό και οι υπαίθριοι χώροι με μεγάλη άνεση χώρου, μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα τραπέζια και υψηλό επίπεδο υγιεινής είναι εκείνοι που θα βγουν κερδισμένοι. Και εδώ, η Ελλάδα έχει το τεράστιο πλεονέκτημα του μεγάλου καλοκαιριού που δίνει μεγάλη ώθηση στις υπαίθριες οικονομικές δραστηριότητες. Νυχτερινή ζωή στις ταράτσες για τα αστικά κέντρα και δίπλα στο κύμα για τις υπόλοιπες περιοχές είναι το δυνατό χαρτί της Ελλάδας. Οι βοριοευρωπαίοι όμως είναι διαχρονικά, περισσότερο διατεθειμένοι να επενδύσουν στην καινοτομία, την αισθητική και την ποιότητα.
Το κείμενο αυτό ακούστηκε στο «Transistor» της 5ης Μαΐου
Ευχαριστώ για την ενημέρωση προσπαθώ και ακούω καθημερινά τις εκπομπές σας
Πάντα με χρήσιμες πληροφορίες και πολιτισμό
Μου αρέσει!Μου αρέσει!