Για τα δέκα χρόνια από την τριπλή δολοφονία στη Μαρφίν

Ο πρόλογος της εκπομπής της 6ης Μαϊου

Τετάρτη και 6 Μαίου, πρωινό ανοιξιάτικο και φωτεινό στην Ελλάδα.

Χθες συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία των τριών συμπολιτών μας στο κτήριο της Σταδίου, στη Μαρφίν. Σχεδόν συνομήλικοί μου ήταν η Παρασκευή, ο Επαμεινώνδας και η έγκυος Αγγελική. Στην καλύτερη και πιο δημιουργική στιγμή τους, χάθηκαν στο κτήριο του μίσους, της εχθροπάθειας, μνημείου διχασμού της ελληνικής κοινωνίας, στο κτήριο της φωτιάς, της τρομοκρατίας, της ιδεοληψίας. Χθες για πρώτη φορά από τότε και ενώ οι υπαίτιοι κυκλοφορούν ανάμεσά μας, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αφιέρωσε το μήνυμά της στη μνήμη του γεγονότος αυτού. Δέκα χρόνια από την τραγωδία της #marfin.

Τρεις ανθρώπινες ζωές θυσία στον βωμό της μισαλλοδοξίας και του διχασμού. Τιμούμε τη μνήμη τους και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας. Έγραψε. Δεν χρειαζόμασταν αυτό το τελευταίο μήνυμα της κυρίας Σακελλαροπούλου για να κατανοήσουμε ότι ο ρόλος της Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι απλώς διακοσμητικός και ότι μπορεί να γίνει βαθιά παιδευτικός και ενωτικός. Βαρεθήκαμε τα αυστηρά μηνύματα στους Τούρκους. Επίσης για πρώτη φορά από το βήμα της βουλής, Έλληνας πρωθυπουργός μνημόνευσε το γεγονός, προανήγγειλε την έγερση μιας αναμνηστικής ένδειξης για το τρομοκρατικό χτύπημα στο κτήριο, με την ένδειξη ΠΟΤΕ ΠΙΑ και θύμισε τα ονόματα των τριών νεκρών: η Παρασκευή, ο Επαμεινώνδας και η έγκυος Αγγελική.

Θα ήταν σαραντάρηδες και κάτι σήμερα… Το παιδάκι θα ήταν δέκα ετών. Μπορεί να είχε και αδέλφια. Θα είχαν περάσει με τους δικούς τους τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, και πάνω που θα ήταν έτοιμοι να αισιοδοξήσουν θα περνούσαν, όπως όλοι μας άλλη μια δοκιμασία. Και ταυτόχρονα θα ζούσαν τα δικά του μικρά και μεγάλα. Ματαιώσεις, όνειρα, προσπάθειες, φόβους. Θα ήταν σαράντα και κάτι η Παρασκευή, ο Επαμεινώνδας και η Αγγελική, θα είχαν αποχαιρετήσει αγαπημένους τους, στη φυσική σειρά της ζωής, θα είχαν καλωσορίσει νέους ανθρώπους στις ζωές τους, θα είχαν ζήσει. Αλλά οι κουκουλοφόροι είχαν άλλη γνώμη και μολότοφ στα χέρια. Όπως και οι πέντε φίλοι και ομοϊδεάτες τους που εμπόδισαν την πυροσβεστική ή κραύγαζαν με ικανοποίηση κάτω από το μπαλκόνι όπως όλοι ξέρουμε πια. Ίσως τώρα πια να μην έχει σημασία ποια χέρια έφτιαξαν και πέταξαν τις μολότοφ, που πάντα θα έχει αλήθεια, αλλά κυρίως ποιοι πότισαν με τόση μισανθρωπία, μνησικακία και εχθροπάθεια αυτά τα αδειανά μυαλά.

podcast_headphones600px Ακούστε το Transistor στην περίπτωση που δεν προλάβατε την πρωινή μετάδοση από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Δέκα χρόνια από τη δολοφονία της Παρασκευής, της Αγγελικής και του Επαμεινώνδα στην τρομοκρατική επίθεση στη Μαρφίν.

Μια σύντομη επισκόπηση των εξελίξεων των τελευταίων ωρών.

Τι φοβόμαστε περισσότερο, την υγειονομική ή την οικονομική κρίση;

Το Βρετανικό Μουσείο προσφέρει πλέον, δωρεάν στο Διαδίκτυο πάνω από το ήμισυ του καταλόγου έργων τέχνης που φιλοξενεί. Βρείτε τα όλα εδώ: https://www.britishmuseum.org/collection

7 Έλληνες και μια Ελληνίδα βρίσκονται μεταξύ των επιστημόνων με τη σημαντικότερη επιρροή παγκοσμίως.

Η πρώτη έκδοση της νέας εφαρμογής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι πλέον διαθέσιμη με την ονομασία #ThessFest.

 

 

 

 

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s