Τι ακούμε σήμερα στο Transistor;
Ταξιδεύουμε στην Ιταλία και μαθαίνουμε για το κίνημα με τα «πορτοκαλί γιλέκα», ένα κίνημα ανορθολογισμού, παραπληροφόρησης, ψευδών ισχυρισμών και θεωριών συνωμοσίας, που βγαίνει στους δρόμους των πόλεων της γειτονικής χώρας ως μια νέα «αντισυστημική τάση».
Μαθαίνουμε ότι το ιστορικό βιβλιοπωλείο Marcus Books στο Όκλαντ της Καλιφόρνια που προσφέρει βιβλία Αφροαμερικανών συγγραφέων τα τελευταία 60 χρόνια, έχει ξεπουλήσει το τελευταίο διάστημα καθώς πολλοί Αμερικανοί προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για το ζήτημα που διχάζει την αμερικανική κοινωνία, δηλαδή για τις ρίζες τους.
Συνεχίζουμε την ανάγνωση/ακρόαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία σε τριάντα μαθήματα», του Τζοβάνι Σαρτόρι, όπως το επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Σίσσυ Αλωνιστιώτου. Κάθε μέρα και ένα κεφάλαιο. Σήμερα το 19ο.
Διαβάζουμε ένα άρθρο του New Yorker όπου συνοψίζονται οι φόβοι της δημοκρατικής Αμερικής εν όψει των εκλογών και αφορούν στη νομιμότητα των εκλογικών διαδικασιών και πως θα επιχειρήσει το καθεστώς Τραμπ να «πειράξει» θεσμούς και διαδικασίες για να επηρεάσει το αποτέλεσμα.
Αντί επιλόγου… διαβάστε τον επίλογο της σημερινής εκπομπής.
«Aντί επιλόγου, μια σκέψη καθώς το διάστημα που διανύουμε και η επικείμενη οικονομική δυσκολία στην Ελλάδα και έξω, ίσως δώσουν χώρο σε ακραίες φωνές. Η πανδημία του κορωνοϊού είναι τόσο θανατηφόρα για τους ηλικιωμένους, που έχει επιταχύνει την απώλεια ιστορικών αναμνήσεων μιας γενιάς, οι οποίες είδαν συγκρούσεις που μετέτρεψαν την Ευρώπη σε πεδίο πολέμου και απωλειών εκατομμυρίων ανθρώπων. Η πανδημία έχει επιταχύνει τους θανάτους γενεών που έχουν ζήσει τη γέννηση του φασισμού, το ολοκαύτωμα και φυσικά ακυρώνει κάθε δυνατότητα εορτασμών μνήμης, ώστε οι εναπομείναντες να βρουν μια ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Σιγά σιγά και από το πολιτικό στερέωμα χάνονται οι πολιτικοί που έζησαν πολέμους, διχασμούς. Αυτοί που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία Ενώσεων και συνεργασιών μεταξύ των κρατών. Έρχονται νέες γενιές που άκουσαν, διάβασαν, έμαθαν ή δεν διάβασαν και δεν έμαθαν. Και αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να αναδιατυπώσουν την ιστορία, κατά βούληση. Για παράδειγμα η «εναλλακτική για τη Γερμανία» (το ακροδεξιό κόμμα) επιδιώκει να αξιοποιήσει την οικονομική απογοήτευση από το lockdown, δίχως να προσφέρει κάποια εναλλακτική φυσικά. Στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο πάντα καραδοκεί, και στην Ιταλία, τη γενέτειρα του φασισμού, το στίγμα εναντίον του Μουσολίνι μοιάζει να έχει ξεθωριάσει. «Χάνουμε τους ανθρώπους που μπορούν να μας πουν από πρώτο χέρι τι τους συνέβη» «Και είναι κρίμα, γιατί όταν χάνουμε την ιστορική μνήμη χάνουμε τον εαυτό μας».
Ας είμαστε προσεκτικοί, σκεπτόμενοι και συμπονετικοί.