Τι μεσολαβεί ως την ορκωμοσία Μπάιντεν;

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ως την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου των ΗΠΑ; Ας δούμε το timeline ως τις 20 Ιανουαρίου, δίχως να λάβουμε υπόψη μας τυχόν δικαστικές διαμάχες αλλά και πείσματα του Τραμπ. Εξάλλου δεν έχει καμία πιθανότητα.

Γράφει η Μαρία Κοζάκου

To κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στο jaj.gr

Mπορεί οι Αμερικανοί πολίτες να έσπευσαν να ψηφίσουν και μάλιστα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, σπάζοντας κάθε ρεκόρ συμμετοχής, αλλά δεν είναι εκείνοι που επιλέγουν απευθείας τον Πρόεδρο της χώρας τους.

Τεχνικά ψήφισαν τους 538 εκλογείς οι οποίοι, σύμφωνα με το σύστημα που ορίζεται από το Σύνταγμα, θα συναντηθούν στις αντίστοιχες πολιτείες τους και θα αναδείξουν τον Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο μόλις μετρηθούν και πιστοποιηθούν πλήρως τα αποτελέσματα της καταμέτρησης της λαϊκής ψήφου.

Αυτοί οι εκλογείς αναφέρονται συλλογικά ως το Εκλεκτορικό Κολλέγιο ή  Σώμα. Η επιλογή των Εκλεκτόρων έχει ήδη γίνει από τα κόμματα ή τους μεμονωμένους υποψηφίους με διαδικασία που διαφέρει από κόμμα σε κόμμα και από Πολιτεία σε Πολιτεία. Είναι σύνηθες φαινόμενο οι υποψήφιοι Εκλέκτορες να είναι καταξιωμένοι κοινωνικά με επιρροή σε πολλούς πολίτες. Έτσι, κάθε υποψήφιος Πρόεδρος έχει τη δική του ομάδα εκλεκτόρων ανά Πολιτεία, που τον αντιπροσωπεύουν στις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι 528 εκλέκτορες λοιπόν θα ψηφίσουν στις 14 Δεκεμβρίου και οι ψήφοι τους θα διαβιβαστούν στον Πρόεδρο της Γερουσίας, ο οποίος θα τους μετρήσει σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου μετά το νέο έτος.

Οι Αμερικανοί εκλέγουν Πρόεδρο με  αυτή τη διαδικασία από τις εκλογές του 1800, οι οποίες μάλιστα είχαν αρχικά ως αποτέλεσμα την ισοπαλία στο Εκλεκτορικό Σώμα. Τότε, ήταν η Βουλή των Αντιπροσώπων που έδωσε στον Τόμας Τζέφερσον την προεδρία και εκείνες ήταν οι πρώτες αμφισβητούμενες εκλογές που οδήγησαν στη 12η Τροπολογία, η οποία τροποποίησε κάποιες διαδικασίες που αφορούν στο Εκλεκτορικό Σώμα.

Αργότερα, το 1824, ο John Quincy Adams έφτασε στον Λευκό Οίκο παρά το γεγονός ότι δεν κέρδισε ούτε τη λαϊκή ψήφο ούτε όμως και την πλειοψηφία στο Εκλεκτορικό Σώμα.

Το 1876, τα αποτελέσματα σε πολλές νότιες πολιτείες αμφισβητήθηκαν και η έλλειψη ξεκάθαρου αποτελέσματος οδήγησε σε συμφωνία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία έδωσε στον Rutherford B. Hayes την προεδρία παρότι δεν είχε κερδίσει ούτε τους Εκλέκτορες ούτε τη λαϊκή ψήφο! Τελικά γεννήθηκε ο Εκλογικός Νόμος του 1887, ο οποίος ισχύει ακόμη και σήμερα.

Ο Τζο Μπάιντεν πλέον αποκαλείται President Elect, «εκλεγμένος Πρόεδρος» και θα αποκαλείται έτσι, ως τις 20 Ιανουαρίου, οπότε και θα ορκιστεί.

Οι περίπου 70 μέρες που μεσολαβούν ως τότε εγείρουν πολλά ερωτήματα για τη συμπεριφορά που τα ακολουθήσει ο Τραμπ, ακόμα και φόβους για γεωπολιτικές αναταράξεις.

Για να δούμε όμως τις μεσολαβεί ως τις 20 Ιανουρίου:

3 Νοεμβρίου – Ημέρα εκλογών

Οι ψηφοφόροι ψήφισαν, Μια κουβέντα είναι αυτό βέβαια καθώς οι ψηφοφόροι ψηφίζουν εδώ και πολλές εβδομάδες με διαφορετικούς τρόπους: την επιστολική ψήφο, και τη δια αντιπροσώπου ψήφο. Σχεδόν 100 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν φέτος με αυτή τη λεγόμενη πρόωρη ή πρώιμη ψήφο.

4 Νοεμβρίου – 23 Νοεμβρίου

Οι ψήφοι καταμετρώνται.  Οι επιστολικές ψήφοι έπρεπε να ταχυδρομηθούν ως τις 3 Νοεμβρίου σε κάθε Πολιτεία των ΗΠΑ, αλλά μπορούν να ληφθούν αργότερα και να καταμετρηθούν φυσικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρέπει να παραληφθούν εντός μιας ή δύο ημερών από την ημέρα των εκλογών. Ωστόσο, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, οι επιστολικές ψήφοι μπορούν να παραληφθούν μέχρι τις 23 Νοεμβρίου — μια ημέρα πριν η πολιτεία πιστοποιήσει τα εκλογικά αποτελέσματά της. Στα πεδία μάχης της Μινεσότα και της Νεβάδα, οι επιστολικές ψήφοι μπορούν να παραληφθούν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, και στο Οχάιο μέχρι τις 13 Νοεμβρίου.

10 Νοεμβρίου – 11 Δεκεμβρίου

Οι πολιτείες πιστοποιούν τα εκλογικά αποτελέσματα.

Κάθε Πολιτεία το κάνει λίγο διαφορετικά, αλλά ξεκινώντας μια εβδομάδα μετά την ημέρα των εκλογών, οι τοπικές κυβερνήσεις αρχίζουν να πιστοποιούν τα εκλογικά τους αποτελέσματα. Οι προθεσμίες αυτές μπορούν να αλλάξουν σε περίπτωση επανακαταμέτρησης, εάν υπάρχει εξαιρετικά αμφίρροπο αποτέλεσμα. Όλα αυτά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 8 Δεκεμβρίου με εξαίρεση την Καλιφόρνια.

8 Δεκεμβρίου

Ηρθε η ώρα για το διορισμό των Εκλεκτόρων

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, αυτή είναι η ημερομηνία κατά την οποία οι Πολιτείες πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την καταμέτρηση των ψήφων, και να έχουν διευθετήσει τις διαφορές.

14 Δεκεμβρίου

Το Εκλεκτορικό Σώμα Ψηφίζει

Σύμφωνα με το νόμο, η μέρα αυτή είναι η πρώτη Δευτέρα μετά τη δεύτερη Τετάρτη του Δεκεμβρίου. Φέτος πέφτει στις 14 Δεκεμβρίου. Δηλαδή έξι ημέρες μετά την επίλυση των διαφωνιών, οι Εκλέκτορες συναντώνται στις Πολιτείες τους και αναδεικνύουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Σε πολλές Πολιτείες υπάρχουν νόμοι που απαιτούν από τους Εκλέκτορες να υποστηρίξουν τον νικητή της εκλογής της Πολιτείας τους και μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα σε ψηφοφόρους που δεν ψηφίζουν τον υποψήφιο που υποτίθεται ότι προορίζονταν να υποστηρίξουν.

23 Δεκεμβρίου

Οι εκλεκτορικές ψήφοι φτάνουν στην Ουάσιγκτον.

Οι πιστοποιημένες ψήφοι πρέπει να έχουν φτάσει από τις Πολιτείες ως το Καπιτώλιο, στην Ουάσιγκτον, μέσα σε εννέα μέρες.

3 Ιανουαρίου

Ορκίζεται το Νέο Κογκρέσο.

Τα μέλη της Βουλής και τα νέα μέλη της Γερουσίας ορκίζονται το μεσημέρι. Αυτή είναι η επίσημη έναρξη του 117ου Κογκρέσου.

Γίνεται η καταμέτρηση των ψήφων των εκλεκτόρων. Συγκεκριμένα, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας συνεδριάζουν, με τον πρόεδρο της Γερουσίας (τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς) να προεδρεύει της συνεδρίασης, όπου τέσσερα άτομα (δυο από τη Βουλή και δύο από τη Γερουσία) διαβάζουν και καταμετρούν με αλφαβητική σειρά την ψήφο των εκλεκτόρων. Στη συνέχεια δίνουν την καταμέτρηση στον κ. Πενς, ο οποίος ανακοινώνει τα αποτελέσματα και ακούει για τυχόν αντιρρήσεις. Εάν υπάρχουν αντιρρήσεις, ή αν με κάποιον τρόπο υπάρχουν πολλαπλοί επιλεγμένοι υποψήφιοι, τότε η Βουλή και η Γερουσία τα εξετάζουν αυτά ξεχωριστά για να δουν πώς θα καταμετρήσουν τις ψήφους αυτές.  Στην περίπτωση που δεν υπάρχει νικητής (αν δηλαδή κανένας υποψήφιος δεν εξασφαλίζει 270 ψήφους εκλεκτόρων) τότε το αποτέλεσμα των εκλογών αποφασίζεται από τα 435 μέλη της Βουλής. Η Βουλή έχει περιθώριο μέχρι το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου να επιλέξει πρόεδρο στην περίπτωση αυτή και αν δεν μπορέσει να το πράξει, τότε την προεδρία αναλαμβάνει είτε ο αντιπρόεδρος ή ο επόμενος υποψήφιος που βρίσκεται στη γραμμή της προεδρικής διαδοχής.

20η Ιανουαρίου

Ο νέος Πρόεδρος ορκίζεται και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, το μεσημέρι.

Και το απόγευμα ο Τραμπ πάει σπίτι του.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s